Λ.Γρηγορίου (ασκομαντούρα) & Global Daoulia


H σελίδα αυτή φιλοξενεί τις δραστηριότητες του Λευτέρη Γρηγορίου με τους Ελληνικούς Άσκαυλους (Ασκομαντούρα,Gaida,Αγγείο..) solo , σε μικρά σύνολα είτε σε μεγάλα σύνολα μαζί με τα Global Daoulia.

Το project Global Daoulia βασίζεται στην δύναμη των Ομαδικών Νταουλιών (3 ώς 15 νταούλια) που συναγωνίζεται σε ηχητικό όγκο τη βραζιλιάνικη Batucada

Οι ρυθμικές τους βασίζονται κατ’αρχάς στον τεράστιο πλούτο της Ελληνικής παράδοσης αλλά ανοίγονται και στις άλλες ηπείρους (Αφρική, Ν.Αμερική ..) αλλά και στον κόσμο της μοντέρνας μουσικής ( Hip hop ..).

Αντίστοιχα ο Λευτέρης Γρηγορίου έχει αναδείξει το παραδοσιακό ρεπερτόριο στους Ασκούς (Κρήτη,Πόντος,Μακεδονία,Θράκη,Βαλκάνια,Ιραν…) εμπλουτίζοντας το παράλληλα με σύγχρονες συνθέσεις.

Το σχήμα έχει δύο μορφές ανάλογα αν παίζει συναυλιακά σε σκηνή με μικροφωνική ή σαν δρώμενο σε εκδηλώσεις στο δρόμο όπου τα πνευστά ενισχύονται με ντουντούκα.

Στην Σκηνή

Συμμετέχουν ο Δημήτρης Χιώτης (λύρα Λαούτο ) , ο Φώτης Μυλωνας ( Ηλεκτρικό Μπάσσο) αλλά και πολλοί guest μουσικοί όπως
Ο Stoyan Yankoulov που είναι ίσως ο μεγαλύτερος δεξιοτέχνης του Νταουλιού στον κόσμο. Έχει απογειώσει το παίξιμό του οργάνου προσαρμόζοντας τεχνικές από άλλα κρουστά και τα Drums.
Ο Σεραφείμ Μαρμαρίδης ( Λύρα , Ζουρνα ) που είναι σημαντικός εκπρόσωποςτης Ποντιακής μουσικής
Ο Dyoba Ngom που παίζει παραδοσιακά κρουστά Sabar απο την Σενεγάλη κ.ά.

Ο Βασίλης Οικονομίδης (Νταούλι,Didjerydoo)

Στον Δρόμα

πέρα απο τους Ασκούς του Λ.Γρηγορίου που ενισχύονται με Ντουντούκα , το δρώμενο ανάλογα με την περίσταση πλαισιώνεται απο επιπλέον παραδοσιακούς μουσικούς ( Κλαρίνο, Χάλκινα… ) αλλά και Ξυλοπόδαρους, Ζογκλέρ, Raper με ντουντούκα κλπ.

Το σχήμα έχει συμμετάσχει σε πλήθος street events και Καρναβαλικές Εκδηλώσεις στο Δήμο Αθηναίων,στα Ραγκουτσάρια (Καστοριά), στα Ανακατωσάρια στα Γρεβενά, στο Δήμο Μοσχάτου, στο Δήμο Θεσσαλονίκης κ.ά.

Εκτός απο την Αθήνα , έχει δημιουργηθεί και μία ομάδα Global Daoulia με βάση την Θεσσαλονίκη , σε συνεργασία με το Κρουστόφωνο, πράγμα που διευκολύνει την παραγωγη events στην βόρειο Ελλάδα.

Δειτε το σχήμα σε δράση