Mamady Keita (1950 – )


Γεννήθηκε στο Balandugu, ένα μικρό χωριό στο Wassolon της Γουινέας, κοντά στα σύνορα με το Mali. Από πολύ μικρός έδειξε την αγάπη του και το ταλέντο του για το Djembe, με την καθοδήγηση του Karinkadjan Konde.

To 1963 επιλέχτηκε να εκπαιδευτεί στα τοπικά περιφερειακά Μπαλέτα, 150 χλμ. από το σπίτι του και μετά ένα χρόνο στο Conakry και έτσι μόλις στα 14 χρόνια του έγινε το νεώτερο μέλος των Εθνικών Μπαλλέτων Djoliba στο Conakry. Παρέμεινε στα Μπαλέτα μέχρι το 1986 σαν Soliste και από το 1979 σαν καλλιτεχνικός Διευθυντής, συμμετέχοντας σε διεθνείς περιοδείες και συνθέτοντας μεγάλο μέρος από το ρεπερτόριό τους. Το 1986 έφυγε από τα Μπαλέτα για την Ακτή Ελεφαντοστού, όπου μαζί με τον Souleymane Kolis και το γκρουπ Koteba, συνεργάστηκε με διάσημους καλλιτέχνες, όπως ο Toure Kounda και ο Mory Kante.
To 1988 η μη κερδοσκοπική εταιρεία Zig-Zag τον κάλεσε στις Βρυξέλλες για διδασκαλία και performance. Συνεργάστηκαν στη λειτουργία της σχολής Repercussions και παράλληλα ο Mamady δημιούργησε το συγκρότημα Sewa Kan. Το 1991 έκανε ένα βήμα παραπέρα, ανοίγοντας τη δικιά του Σχολή, Tam Tam Mandingue.
Η Σχολή του τώρα έχει παραρτήματα σε πολλες χώρες του κόσμου (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία κ.ά.) και ο Mamady συνεχίζει να ταξιδεύει διαδίδοντας το Djembe, με σεμινάρια και ζωντανές εμφανίσεις με τους Sewa Kan.
Από το 2004 ζει στο San Diego της Καλιφόρνια.
Έχει ηχογραφήσει 12 Cd’s, 4 εκπαιδευτικά DVD, έχει γράψει ένα βιβλίο μαζί με την Ushi Billemeier και έχει συμμετάσχει σε πολλά φίλμ, με πιο γνωστό το Djembefolla, σε σκηνοθεσία Laurent Chevallier.